Leuke weetjes

Foto: Beeld & Geluid Wiki

Foto: Beeld & Geluid Wiki

Hieronder vindt je allerlei leuke weetjes over GTST.

Dat GTST goed wordt bekeken, dat weet iedereen. Gemiddeld kijken er 1,3 miljoen mensen per dag naar de aflevering. De uitzending waar ooit de meeste mensen naar hebben gekeken, was de aflevering op 26 november 1991. Toen zaten er maarliefst 2.636.160 mensen om half negen voor de buis. Wat er in die aflevering gebeurde? Het was de uitzending na de mooie bruiloft van Simon en Annette. Iedereen was natuurlijk benieuwd hoe het allemaal af zou lopen…

Wist je dat GTST de eerste Nederlandse dramaserie is waar meer dan 1000 afleveringen van zijn uitgezonden? Daarmee hebben ze zelfs een plekje in het Guiness Recordsboek veroverd. Natuurlijk zijn het er nu al veel meer dan duizend. Vrijdag 5 maart 2010 werd zelfs de 4000ste aflevering gevierd!

De verhalen die de personages van GTST meemaken, worden niet door één persoon geschreven. Nee, er is een heel team van zestien schrijvers aan het werk om ieder seizoen, dag in dag uit, het wel en wee van Laura, Ludo, Sjors, Danny en alle anderen op papier te zetten.

In 1995 won GTST de TelevizierRing. In de jaren daarvoor waren ze al vier keer genomineerd. In het geval van GTST was vijf keer scheepsrecht!

Elke dag zijn er ruim zeventig mensen hard aan het werk om jouw favo soap op te nemen. En dan hebben we het niet alleen over de schrijvers en de regisseurs, maar ook over decorbouwers, camera- en geluidsmensen, mensen die het licht regelen, de website bijhouden, de mensen die de kleding en de make-up verzorgen etc. En natuurlijk… de acteurs!

Jette van der Meij (Laura) is de enige actrice die vanaf de eerste uitzending van GTST deel uitmaakt van de vaste GTST-cast. Bartho Braat (Jef) kwam pas later in het eerste seizoen in de serie.

Er zijn een aantal personages in GTST die door meerdere personen zijn gespeeld: Helen Helmink werd eerst gespeeld door Marlous Fluitsma, later door Bruni Heinke. Lotte van Dam speelde in eerste instantie de rol van Dian Alberts, later werd dat Chris Jolles en ten slotte werd Dian vertolkt door Rixt Leddy. Teun Kuilboer speelde eerst de rol van Job Zonneveld, zijn rol werd later gespeeld door Daan Roelofs. De rol van Morris werd ooit gespeeld door Patrick Martens, daarna door Geert Hoes en vervolgens door Joris Putman. En tot slot natuurlijk Charlie. Na 3 jaar bij GTST te hebben gespeeld, verliet Aukje van Ginneken de serie. Gelukkig was daar Lieke van Lexmond om deze rol met glans over te nemen.

Sinds het begin van GTST verschenen er ook allerlei artikelen van de bekende soap op de markt. Wat dacht je van mokken, een agenda, t-shirts, sleutelhangers, kussens, een spel, boeken, een cd-rom, een dvd en nog veel meer. Mocht je meer informatie nodig hebben voor je werkstuk of project, dan raden we je aan het boek 12,5 jaar GTST te kopen. Deze kun je kopen of bestellen in de boekwinkel.

Sinds het begin van GTST verschenen de acteurs ook op de covers van televisiegidsen en tijdschriften. Dat waren er in begin 2004 ongeveer 250. Wist je dat deze bijna allemaal op het kantoor van GTST aan de muur hangen? Sterker nog, toen de muur vol was ze zijn aan de tweede begonnen en die is ook al te klein! Op naar nummertje drie!

Foto: Wikipedia / Ronald

Foto: Wikipedia / Ronald

Tot nu toe hebben zo’n 150 acteurs een vaste rol gehad in GTST. Maar wat betreft de bijrollen: in al die jaren zijn er meer dan drieduizend grotere en kleinere rollen op het scherm te zien geweest: dokters, verpleegkundigen, serveersters, advocaten, buurmannen en buurvrouwen, klanten van A&A, journalisten, huwelijksgasten, bewakers, criminelen, agenten, bezoekers van Scala, hotelgasten, barkeepers, obers… te veel om op te noemen.

GTST is voor veel Bekende Nederlanders het startpunt geweest van een succesvolle carrière: Katja Schuurman, Reinout Oerlemans, Angela Schijf, Georgina Verbaan, Paul Groot, Babette van Veen, Cas Jansen, Tanja Jess, Victoria Koblenko, etc.